fbpx
Livet selv…

Livet selv…

 

Jeg får lyst til at dele den praksis jeg lærte i en yoga- session, hvor jeg blev inviteret til at spejle, følge, sanse og bevæge mig. Det er en praksis hvor vi iagttager vores vejrtrækning, og hvor vi øger bevidstheden om hvor stor en indflydelse vi selv kan have på at leve et rigt, magisk og levende liv.

Træk vejret ind gennem næsen, og pust ud gennem næsen eller munden. Næsen renser, varmer og fugter luften. Vejrtrækning gennem næsen påvirker dit autonome nervesystem så kroppen falder til ro. Lungerne og kroppen udvider sig til alle sider når du ånder ind, og brystet, ribbenene og maven synker tilbage igen på din udånding. Åndedrættet er en fortløbende proces, hvorved vi udskifter luften i lungerne og kroppen optager ilt og får mulighed for at skille sig af med affaldsstofferne.

Du kan bevidst iagttage din vejrtrækning. Du kan lege med at kontrollere den eller se, hvordan vejret trækker sig helt af sig selv. Du kan opmærksomt og bevidst skifte mellem de to forskellige tilgange, uden at gøre den ene mere sand end den anden.

Åndedrættet foregår som en bølge, der ruller ind over kroppen på indåndingen, og tilbage igen på din udånding. Bevægelsen forplanter sig i hele kroppen. Åndedrættet er den dybeste bevægelse og forbindelse til selve livet. Det er det første der sker når vi fødes, og det sidste vi gør, når vi dør.

Du kan trække vejret overfladisk. Den overfladiske vejrtrækning foregår primært i lungerne og brystkassen. Lydløst måske. Usynligt. Når vi har travlt, er stressede, presset eller bange. Eller hvis vi er i en usund relation. Hvordan er din vejrtrækning lige nu ?

Vi kan trække vejret dybt – heeeeelt ned i maven, som gør det indre miljø basisk, og det elsker kroppen. Her finder vi sundheden og balancen. Her er vi mere i væren end i gøren. Vi kan aktivt øge iltoptagelsen i alle mine celler og påvirke mit åndedræt ved bevidst at tage en dyb indånding. Dernæst hvile i pausen – et mellemrum imellem to åndedrag, dette smukke stille rum mellem indånding og udånding – og efterfølgende rette min opmærksomhed på at ånde ud i længere tid end jeg normalt ville gøre. At mærke og sanse mig i afspænding, i hele min bevægelige levende krop.

I vågen bevidsthed kan du altid vende tilbage til din opmærksomhed på dit åndedræt, din dybe udånding og din langsomme indånding. Når du fokuserer og retter din opmærksomhed på åndedrættet kan du invitere til at sænke dit stressniveau, mindske smerter i kroppen, nervøsitet, spændinger, uro, angst og tankemylder.

Cellerne spiser ilt, og åndedrættet er kroppens vigtigste prioritet. Alle kropsfunktioner er afhængige af den livgivende ilt der sendes rundt i kroppen via vejrtrækningen. Jo bedre vi ilter cellerne i kroppen, jo mere lever og ånder vi i livskraft, livslyst og livfuldhed.

Åndedrættet er forbindelsen til nu’et. At være lige nu og her, fuldt og helt. Det eneste sted vi kan VÆRE.

Åndedrættet er selve livet, det som skaber eksistens – livet selv.

– Bente Ajla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *